Når man køber en ejerlejlighed bestemmer man selv – inden for visse overordnede rammer – bestemt af ejerforeningens vedtægter – hvordan man ønsker at indrette og vedligeholde denne.
Der kan dog være restriktioner, som siger noget om, at man ikke må male sin altan lyserød eller hvad det nu måtte være, som kan ændre det samlede indtryk af ejendommen set udefra.
Herudover kan der være paragraffer i vedtægterne som siger noget om eksempelvis forpligtelser. F.eks. i forbindelse med udvendig vedligeholdelse af egne vinduer, husdyrhold, og om hvad lejligheden må anvendes til. Ejerforeningerne søger nemlig gennem vedtægterne at sikre, at alle beboere kan leve i fredelig sameksistens, og at der er nogle almindelige fornuftige regler, som regulerer dette.
Vedtægter i ejerforeninger. De samlede fællesudgifters størrelse budgetteres årligt og ofte har ejerforeningen af en professionel byggesagkyndig fået udarbejdet en vedligeholdelsesplan for ejendommen, der gør det relativt nemt år for år at budgettere udgifterne.
Boligrådgivere, der rådgivere købere af ejerlejligheder bruger derfor også en del tid på at undersøge det materiale der er modtaget fra ejerforeningen, såvel vedtægter som vedligeholdelsesplaner etc. For her kan ligge en række oplysninger, som kan fortælle noget om, hvorvidt bidraget til fællesudgifter må ventes at ”eksplodere” inden for de nærmeste år.
Eksempelvis er udskiftning af tag en bekostelig men ofte nødvendig affære, hvis der er tale om en ældre ejendom. Det er derfor meget vigtigt, at en eventuel køber gøres opmærksom på det, hvis et stort forestående vedligeholdelsesprojekt ikke allerede er indregnet i fællesudgifterne.